Ruokaa Lapista -seminaari keräsi ihmiset lappilaisen ruokaketjun varrelta yhteen
Lapin AMK:n agrologi-opiskelijat kiteyttivät jokaisen puhujan ydinsanoman. Lataa koonti alta!
28.10.2022 järjestetty Ruokaa Lapista -seminaari keräsi paikalle hyvän joukon lappilaisen ruoantuotannon ammattilaisia. Seminaariin järjestettiin Lapin AMK:n Borealis salissa, ja tilaisuutta pystyi seuraamaan myös etänä. Osallistujia paikan päällä oli noin 130. Päivän aikana kuultiin paljon mielenkiintoisia puheenvuoroja ja keskusteluja.
Tilaisuudessa korostui kuinka tärkeää on, että Lapissa pystytään tuottamaan ruokaa paikallisesti jatkossakin. Lappilaiset ruoantuottajat pitävät työstään ja ovat ylpeitä tuottamastaan puhtaasta ruoasta. Lapissa on paljon osaamista ja mahdollisuuksia kehittää ruokatuotantoa.
Yrittäjien mielenkiintoisissa puheenvuoroissa korostui yhteistyön merkitys. Ruoantuottajilla on vaikeat ajat, mutta sitkeys ja yhteisöllisyys auttaa jaksamaan eteenpäin. Nauta-, maito-, ja kalapuolella nuorten saaminen alalle on ensisijaisen tärkeää alan jatkuvuuden kannalta. Poropuolelle on ilahduttavasti löytynyt nuoria tekijöitä.
Yksi ongelmakohta on myös se, että Lapissa ei ole paljoa jalostustoimintaa. Kalan, lihan ja maidonjalostusta kaivattaisiin alueelle. Lappilaisen ruoan vahvuus on puhtaus, ja se valttikortti kannattaa tuoda jatkossakin esille.
Jos haluat linkin seminaarin videotallenteeseen laita sähköpostia osoitteeseen: heidi.hannula@lappia.fi
Jussi Vatanen oli oivaltanut, että maatilayrittäjällä työ, perhe ja muu elämä on kaikki nivoutunut yhteen. Yrittämisen idea on erilainen kuin monilla muilla yrittäjillä, sillä maatilayrittäjä ei halua rikastua, vaan saada toimeentulon itselleen ja perheelleen. Maatilayrittäminen on myös kytköksissä globaaliin politiikkaan, joten siihen liittyy myös julkinen keskustelu ja ilmastonmuutosasiat, sekä niiden vaikutus omaan jaksamiseen. Maatilayrittäjyys ja jaksaminen pitää sisällään paljon, vaikka yrityksen tarkoitus ei ole valloittaa maailmaa.
Maatilayrittäjien jaksaminen nähdään yhteisenä asiana mitä halutaan parantaa ja mihin halutaan vaikuttaa, eikä pelkästään maatilayrittäjien keskuudessa, vaan myös muiden ihmisten. Eli maatilayrittäjistä välitetään. Maatilayrittäjyys on jatkuva rooli, joka on myös vapaa-ajalla päällä.
Suomessa on viljelty maata tuhansia vuosia ja varmasti viljellään jatkossakin. Ei siis syytä huoleen, kaikki te maatilayrittäjyydestä haaveilevat!
Jussin vinkit jaksamiseen:
- "Koirat haukkuu ja karavaani kulkee!" Arvosta omaa työtäsi ja ole ylpeä siitä, äläkä välitä muiden arvostelusta
- Keskity omaan tekemiseen
- Turvaa omaan yhteisöön. Ole tekemisissä oman alan ihmisten kanssa
- Elämässä pitää olla muutakin kuin työ. Täytä elämääsi harrastuksilla, esimerkiksi liikunta eri muodoissa.
- "Malttia viinan käyttöön"
- Muista levätä
- Tee itselle lukujärjestys. Aikatauluta ja jäsentele elämääsi